Verhuur en Airbnb Spanje
Hoe zit het eigenlijk met verhuur via organisaties als Airbnb in Spanje? Onderverhuren is namelijk niet zomaar toegestaan en vanaf juli 2018 zijn er nieuwe regels verbonden. Zo dienen grote verhuurorganisaties, zoals Airbnb, informatie te verschaffen aan de Spaanse belastingdienst.
(Onder)verhuren in Spanje
De Spaanse huurwet (gewijzigd met wet 4/2013, van 4 juni) reguleert de huurmarkt en heeft tot doel deze flexibeler en dynamischer te maken. Belangrijk te weten is dat de wijzigingen alleen van toepassing zijn op huurcontracten die werden ondertekend nádat de wet van kracht is gegaan. Van terugwerkende kracht is dus geen sprake. Bent u van plan een woning te kopen of te huren in Spanje, dan dient u rekening te houden met het volgende.
Van terugwerkende kracht is in dit geval geen sprake. Zo zal er voortaan meer rekening gehouden moeten worden met regels zoals:
- Wanneer een huurovereenkomst kan worden beëindigd.
- Vaststellen van de huurprijs.
- Onderhoudskosten van je woning.
Wat is Airbnb?
Waar is Airbnb nou zo goed voor eigenlijk? Het begon als een leuk idee om via een online database kamers en appartementen aan te bieden voor minder geld dan een hotel. De huurder krijgt een luxueus huis en de verhuurder verdient zijn zakcentje. Ook heeft Airbnb Spanje inmiddels veroverd.
De groeiende Airbnb markt
Het begon dus als een leuk idee om passief inkomen te verdienen. Het concept groeit met de dag en is ondertussen al een gedegen concurrent van booking.com. Airbnb en ook Homeaway zorgen ervoor dat steeds meer verhuurders hun woningen niet aan normale huurders, maar alleen aan toeristen aanbieden. Meerdere korte termijn verhuringen leidt immers tot meer geld. Daardoor krijgt de normale huurder geen kans om een woning te huren.
Groeiende illegale markt
Doordat er zoveel geld te verdienen valt worden steeds meer huizen illegaal aangeboden. Bij een illegale verhuur zijn namelijk de richtlijnen voor hygiëne en veiligheid minimaal. Barcelona heeft hierin de touwtjes in handen genomen door nieuwe wetten in te voeren. Daarnaast geven ze boetes aan verhuurders bij het verhuren van illegale woningen.
Diverse steden hebben Barcelona hierin gevolgd, zoals Málaga, Sevilla, Valencia, Ibiza, Palma en ook Benidorm.
Belastingen
De Belastingdienst wil voortaan inzicht krijgen in prijzen en verblijfsdata van woningen. Daarnaast willen de gemeenten namen krijgen van de verhuurders of bedrijven. Zo probeert de Belastingdienst meer controle te krijgen op de illegale markt. Doel daarbij is om mogelijke verhuurders op te sporen die op grote schaal appartementen verhuren en deze inkomsten niet opgeven en dus ook geen belastingen betalen. Voor 31 oktober moet de belastingdienst toegang krijgen tot de gegevens van online verhuurplatforms zoals Airbnb Spanje. Particulieren die dus een extra zakcentje bijverdienen met de verhuur van hun appartement of woning zijn vanaf die datum bekend. Dit is onderdeel van een nieuwe regeling wat betreft toeristische verhuur die reeds in december 2017 werd aangenomen en actief zal worden in juli van dit jaar.
Waar op letten als (ver)huurder?
Zowel als huurder en verhuurder heb je te maken met wettelijke regels die door de Spaanse regering zijn opgelegd. Als verhuurder moet je duidelijk vermelden wat er in de huurprijs is inbegrepen. Denk aan gas, water en schoonmaak. Of wie is aansprakelijk bij schade?
Als huurder laat je bijvoorbeeld weten wie er verblijven, voor welke periode en of er kinderen en huisdieren zijn. Dit is voor verhuurders van essentieel belang. Anders komt er snel al onenigheid over de situatie.
Als men van plan is een woning in Spanje aan te schaffen met het oog op mogelijke verhuur is het essentieel dit na te vragen bij makelaar. Niet elk complex staat dit namelijk zomaar toe. Een gespecialiseerd makelaarskantoor kan u als koper informeren over de mogelijkheden.