Verhuizen naar Spanje
Heb jij jouw droomhuis gevonden in Spanje en ben je aan het overwegen om permanent naar Spanje te verhuizen? In deze blog lees je relevante informatie over het verkrijgen van de Spaanse nationaliteit, de eisen waaraan je moet voldoen om te mogen werken in Spanje en welke woonverzekeringen Spanje heeft. Tot slot vind je een overzicht van zeven wijzigingen die je moet aanbrengen wanneer je naar Spanje verhuist.
De Spaanse nationaliteit krijgen
Wanneer je al een tijdje als expat in Spanje woont, kan je overwegen om de Spaanse nationaliteit te krijgen. Om een Spaans staatsburger te worden, moet je jouw huidige nationaliteit opgeven. Spanje staat namelijk geen dubbele nationaliteit toe.
Hoewel je NIE (je buitenlands Identificatie Nummer) en je paspoort van je thuisland voldoen, wil je misschien een volledig DNI Identiteitsdocument, zoals andere Spaanse burgers. Je kunt een Spaans staatsburgerschap willen om fiscale redenen, voor juridische doeleinden of gewoon omdat je verliefd geworden bent op Spanje en hier beter in wilt passen.
Opties om een Spaans staatsburgerschap te verkrijgen zijn:
- Geboorterecht – Wanneer minimaal een van je ouders Spaans is, kom je meteen in aanmerking voor een Spaans paspoort. Wanneer je op Spaans grondgebied bent geboren, zelfs met niet-Spaanse ouders, kan je ook de nationaliteit krijgen.
- Huwelijk – Door met een Spanjaard te trouwen kan je de Spaanse nationaliteit verkrijgen. Houd hierbij wel rekening dat alleen trouwen voor de papieren illegaal is.
- Permanente verblijfsvergunning – Als je tien jaar in Spanje hebt gewoond, waarvan tenminste vijf jaar geregistreerd als ‘permanente bewoner’, kan je een verzoek indienen om burger te worden. Zo’n permanente verblijfsvergunning biedt dezelfde voordelen als volledig burgerschap.
Werken in Spanje
Wanneer je besloten hebt om naar Spanje te verhuizen, wil je hier natuurlijk ook werken. Als EU-burger is het verrassend eenvoudig om de benodigde papieren te verkrijgen. Om je arbeidscontract te ondertekenen heb je een NIE-nummer (Identiteitsnummer van een buitenlander) nodig. Dit nummer is ook nodig voor het betalen van belastingen en het openen van een bankrekening voor je salaris.
Voor burgers uit niet Europese landen, is het moeilijker om in Spanje te kunnen werken. Je dient dan minimaal 16 jaar oud te zijn, een werkvergunning te krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een visum aan te vragen.
Een woonverzekering in Spanje
Het soort woonverzekering dat je nodig hebt, hangt van een aantal situaties af namelijk of je eigenaar of huurder bent, of het onroerend goed gebruikt wordt als hoofdwoning of als tweede woning, of het wordt verhuurd en andere kenmerken. Het belangrijkste is om voor een verzekering te kiezen die je eigendom beschermt.
Momenteel kent Spanje twee soorten woonverzekeringen, dit zijn:
- Multi risico – Hierbij vertellen verzekeringsmaatschappijen precies wat ze zullen dekken met een lijst van mogelijke situaties of onvoorziene gebeurtenissen. Alles wat niet op deze lijst staat, wordt uitgesloten.
- Een alomvattende verzekering – Deze dekt nog steeds multi risicoproblemen, maar ook andere situaties die niet uitdrukkelijk zijn uitgesloten in het contract van de verzekeraar. Deze woonverzekering is duurder dan de multi risicoverzekering.
Ondanks wat banken zeggen, is het niet verplicht om een woonverzekering te hebben. Uitzondering is wanneer het een van de voorwaarden is om een hypotheek af te kunnen sluiten. Meer over een woonverzekeringscontracten in Spanje lees je hier. Bekijk ook eens onze blog over bijkomende kosten wanneer je een huis koopt in Spanje.
Belangrijke wijzigingen als je verhuist
Verhuizen kan een lang en vermoeiend proces zijn. Naast alles inpakken, verhuizen, opruimen, schoonmaken en meer, moet je ook nog alle formaliteiten afwerken. Een overzicht van zeven wijzigingen die je moet aanbrengen als je naar Spanje verhuist vind je hieronder.
- Registratie – Bij het gemeentelijke bevolkingsregister kan je de verandering van je woonplaats aanvragen. Elke provincie is zelfregulerend, de benodigde documenten en het registratieformulier kunnen hierdoor verschillen.
- NIE en paspoort – Je identificatienummer voor buitenlanders moet je wijzigen, hoewel je eerst het certificaat van registratie hiervoor nodig hebt. Het wijzigen van je adres op je NIE is gratis. Raadzaam is wel om je paspoortgegevens te wijzigen als de nieuwe woning je hoofdverblijf is.
- Gezondheidscentrum en ziekenhuis – Als je van stad of wijk in dezelfde plaats verandert, dan verandert ook het medisch centrum waar je geregistreerd staat (zowel het gezondheidscentrum als het ziekenhuis). Om je te registreren ga je naar het dichtstbijzijnde kantoor van de Seguridad Social.
- Rijbewijs – Wanneer je een Spaans rijbewijs hebt, is het belangrijk dat het Dirección General de Tráfico je nieuwe adresgegevens heeft. Dit is gratis te wijzigen, je hebt enkel een document nodig dat je huidige adres toont.
- Belastingdienst – De belastingdienst, de Agencia Tributaria, heeft je huidige adres nodig zodat belangrijke documenten verstuurd kunnen worden. Wanneer je verhuisd bent naar een andere Autonome Gemeenschap, is deze wijziging nog belangrijker. Niet alle regio’s vallen namelijk onder dezelfde belastingwetgeving.
- Bank – Bezoek je plaatselijke kantoor om bij de bank je adresgegevens te wijzigen.
- Rekeningen – Oude rekeningen van je oude woning dien je stop te zetten. Vervolgens kan je ze instellen voor je nieuwe woning. Als in je nieuwe woningen alle voorzieningen al geïnstalleerd zijn, hoef je alleen de naam van de oude bewoner te wijzigen in je eigen naam.