Tweede huis met anderen kopen in Spanje
Een tweede huis kopen met een ander koppel, vrienden of aan de hand van een constructie als timeshare. Wanneer je je met anderen richt op de aankoop van een tweede woning komen er andere zaken om de hoek kijken.
Eigen gebruik of verhuurmogelijkheden
Het klinkt best interessant: samen met vrienden investeringen in een vakantiewoning. Een dergelijke constructie is niet nieuw. Daarbij, als je elkaar kent en dezelfde wensen hebt, moet het geen probleem zijn om hieruit te komen. Bedenk bij voorbaat welke mogelijkheden je hebt en met welk doel je het huis wil aanschaffen.
Je kunt een tweede of vakantiewoning alleen voor eigen gebruik kopen of wellicht heeft het potentie als verhuurobject. Zeker wanneer je samen koopt, is het noodzakelijk hier goede afspraken over te maken. Als je louter voor langere tijd gebruik maakt van het pand is dit niet moeilijk, maar besluit je samen de woning open te stellen voor verhuur, dan heeft dit consequenties.
- Bij eigen gebruik dien je rekening te houden met onder andere:
- de planning: wie maakt wanneer gebruik van de woning
- betaling: de kostenposten goed in kaart brengen
- onvoorziene kosten, zoals een nieuwe oven, bedrading, tegels, etc
- het meenemen van andere vrienden of koppels, is dat toegestaan?
Komt de verhuuroptie om de hoek kijken, denk dan onder andere nog aan:
- Uitgebreid businessplan en doelstellingen
- Is verhuur een mogelijkheid en bestaat er een licentie?
- Wie beheert de woning?
- Administratie en financiën
- Eventuele promotie via Airbnb, Booking.com en andere social media
- Eigen bezoek
Samenwerken
Bij de aanschaf van een woning is het belangrijk dat je samen gaat werken. Groot voordeel is bij een gezamenlijke investering dat de kosten beter te verdelen is. Onderling de hypotheek en bijkomende kosten betalen lijkt een goed idee, maar er zijn ook een aantal valkuilen. Let bij de aanschaf bijvoorbeeld op de volgende tips;
- Er is 1 partij die het huis koopt. In zekere zin kan dit makkelijk zijn in verband met het verkrijgen van een hypotheek. De meeste banken zijn erop ingericht dat er 1 of 2 mensen een huis kopen. Wijk je hiervan af, dan moet je met een goed onderbouwd verhaal komen, wil de bank meegaan met jouw droom.
- Er is sprake van 2 partijen. Kies er dan voor om het pand als ondernemers in een besloten vennootschap aan te schaffen. Zodoende kunnen de koppels een zakelijke hypotheek aangaan om zodoende vanuit 1 partij een financiering rond te krijgen.
- Alle partijen zijn aansprakelijk. In het ergste geval, wanneer het misgaat en bijvoorbeeld 1 koppel faillissement moet aanvragen of nog erger, komt te overlijden, dan blijft koppel 2 verantwoordelijk en moet daarom opdraven voor de kosten.
- Wil een van de partners uit de constructie stappen? Deze mogelijkheid kan zich altijd aandienen. Deze (mede-)eigenaar kan in feite de overige eigenaren dwingen zijn deel over te kopen of uiteindelijk de woning te verkopen. Dit is wettelijk vastgelegd en dien je juridisch goed na te kijken.
Mogelijkheden van een samenwerking
Besluit je je droom waar te maken en dit samen met vrienden of een ander koppel op te zetten, denk dan vooral ook niet alleen aan de kansen, maar ook problemen. Het beste is om samen rond de tafel te gaan zitten om zodoende open en eerlijk te bespreken wat jullie wensen zijn. Daarbij is het zaak van elk individu een lijst op te stellen van sterke, maar ook zwakke punten. Zolang je niet de valkuilen en kwaliteiten van de ander kent, werkt het niet als je samen je droom probeert waar te maken. Soms is het ook handig een onpartijdige adviseur in te schakelen om jullie hierbij te helpen. Met het oog op taakverdeling en toekomstperspectief een idee om jullie samenwerking goed te laten verlopen.
Fractional Ownership & Timeshare
Naast het aanschaffen van een tweede woning kun je er ook voor kiezen om een deel of aandeel op te kopen, ook wel ‘fractional ownership’ genoemd. In dit geval hebben we het over een eigendom qua bezit, waarbij meerdere eigenaren en beleggers een deel van het bezit kunnen aanschaffen en bezitten. Ideaal als je wel wilt investeren en eigenaar wil zijn, maar niet een geheel appartement of huis kan kopen. Je dient dan wel rekening te houden met je mede-eigenaren.
Er zit een verschil in tussen fractional ownership en het beter bekende ‘timesharing’ voor onroerend goed. Grootste verschil zit hem in het feit dat men bij timeshare het recht op het ‘gebruik’ van de woning koopt en bij fractional ownership daadwerkelijk ‘eigenaar’ bent. Het is dan ook eerder aan te raden om een fractional ownership te overwegen, zeker aangezien de timeshare-constructie een wat negatieve lading heeft.
Meer informatie over fractional ownership & timeshare in Spanje is hier te vinden.