Spaanse kersttradities
Ook in de wintermaanden is een bezoek brengen aan de Costa del Sol allesbehalve saai. Dankzij haar gunstige klimaat beleef je hier zonnige feestdagen. De kerstdagen aan de Costa del Sol zijn zeer sfeervol. Straten vol lichtjes, vrolijke liederen en eindeloze lekkernijen zorgen voor een absoluut kerstgevoel. Lees hieronder meer over de Spaanse kersttradities. Feliz navidad!
Kerstmis is een tijd van tradities. In Spanje duurt de kerstmis van 24 december tot en met 6 januari. Waarbij Spanje in principe maar één kerstdag heeft. Sommige delen van het land kent ook een tweede kerstdag. Bij de kerstfestiviteiten wordt ook Noche Vieja betrokken, het traditionele Oud en Nieuw feest. Maar ook Reyes Magos oftewel Driekoningen, op 5 en 6 januari behoort tot de kerstfestiviteiten. Eerder schreven we al over de feestdagen in Málaga. Enkele Spaanse kersttradities vind je hieronder.
1. “El Gordo” kerstloterij
Traditiegetrouw begint kerstmis op 22 december met de kerstloterij “El Gordo”, wat zoveel betekent als de Vette of Dikke. De naam verwijst naar de enorme bedragen die kunnen worden gewonnen. Kinderen zingen de winnende nummers waarna heel Spanje feest viert.
2. Baskische kerstman
De deelstaten Baskenland en Navarra hebben een eigen kerstman, de Olentzero. Volgens de traditie moeten kinderen tekeningen maken van de regionale kerstman en liedjes zingen. Zo zijn de kinderen gegarandeerd dat ze op 24 december cadeaus ontvangen van de Olentzero.
3. De kerst boomstam in Catalonië
In de autonome deelstaat Catalonië heeft men een traditie genaamd “Tió de Nadal”. Tegenwoordig wordt de Tió de Nadal gepresenteerd als een boomstam met pootjes, een rode barretina (Catalaanse muts) en andere elementen waardoor er een glimlachend gezicht ontstaat. Volgens de traditie moeten kinderen vanaf 8 december elke dag de Tió de Nadal voorzien van eten en de boomstam bekken met een rode deken. Op kerstavond wordt de boomstam in de haard gezet of er tegenaan geslagen met een stok terwijl er liedjes gezongen worden. Kinderen krijgen dan kleine cadeautjes. De grote cadeaus komen later met Driekoningen.
4. (Levende) Kerststallen
Traditiegetrouw plaatsen de Spanjaarden op 8 december hun kerststal in de woonkamer. Meestal is dit een compleet ingerichte kerststal. Ook gaat dit vaak gepaard met het opzetten van de kerstboom. In veel dorpen en steden vind je tevens grote kerststallen op straat, compleet met echte dieren en acteurs. Deze kerststallen zijn vaak te vinden op een centraal plein met op hetzelfde moment ook een kerstmarkt.
5. De grappen en grollen dag
28 december is “Día de los Santos Inocentes”, een dag die te vergelijken is met 1 april en waarbij grappen worden uitgehaald. Ook wordt er dan een groot televisiegala uitgezonden waarbij grappen uitgehaald worden met bekende Spanjaarden.
6. De 12 druiven met Oud op Nieuw
Op oudejaarsavond worden twaalf druiven gegeten met de klokslagen. Door het eten van deze geluksdruiven begint men het nieuwe jaar goed, althans dat zegt de traditie. Net zoals in vele andere landen, wordt oud en nieuw op de televisie uitgezonden. Op de Puerta del Sol in hartje Madrid wordt oud en nieuw gevierd met een bol die naar beneden komt boven het gemeentehuis.
7. Nieuwjaarsduik
Op 1 januari wordt er, net zoals in Nederland, ook op veel plaatsen in Spanje een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Hierbij is het de bedoeling dat men de zee induikt om het nieuwe jaar met geluk te beginnen. De Spaanse Nieuwjaarsduik wordt gehouden in veel plaatsen, onder meer aan de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca en Costa del Sol.
8. Driekoningen
Driekoningen wordt in Spanje nog steeds erg groot gevierd met onder andere grote optochten op 5 januari en de dag van de cadeaus op 6 januari. Op 5 januari is het traditie om naar een van de grote optochten te gaan, genaamd “Cabalgata de los Reyes”. De drie koningen gooien dan snoep naar de aanwezige kinderen. Het is traditie dat kinderen de Driekoningen gedag zeggen en hun verlanglijstjes overhandigen.
Op 6 januari krijgen de kinderen eindelijk cadeaus. ’s-Morgensvroeg stormen de kinderen naar de kerstboom waaronder de cadeaus liggen, met een beetje geluk de geschenken die op de verlanglijstjes stonden.
9. Roscón de Reyes
Tijdens Driekoningen is het ook normaal om te genieten van een Roscón de Reyes, een ronde taart vaak gevuld met slagroom en daarin twee verstopte geschenken. Het eerste geschenk is een figuurtje die, wanneer deze in jouw stuk taart zit, ervoor zorgt dat je koning/koningin bent op die dag. Als je echter het andere geschenk in je stukje taart vindt, dan ben je veroordeeld om volgend jaar de Roscón de Reyes te kopen.
10. Winterkortingen
Na de kerstdagen, Oud en Nieuw en Driekoningen is het gedaan met de festiviteiten. Echter begint voor vele het feest pas na Driekoningen met de traditionele winterkortingen op 7 januari.