Huis in Spanje: bestaande versus nieuwbouw?
Al eerder vertelden we dat in Spanje steeds meer nieuwbouwprojecten in de steigers staan en de vraag naar nieuwbouwhuizen groter is geworden, met name onder buitenlandse kopers. De grote vraag naar dergelijke projecten zorgt ervoor dat veel objecten al van de tekening verkocht worden. Wij vergelijken bestaande versus nieuwbouw en bespreken de voor- en nadelen.
Voordelen van nieuwbouw
Wanneer u investeert in een nieuwbouwwoning in Spanje is het grote voordeel dat u de allereerste bewoner bent. Dit betekent dat alles geheel nieuw, u zich geen zorgen hoeft te maken over achterstallig onderhoud en u zich geen zorgen hoeft te maken over bepaalde strikte milieu-eisen. Bij veel woningen heeft u de keuze uit verschillende type keukens en badkamers, etc. Men mag ervan uitgaan dat dergelijke complexen beschikken over de meest recente bouw- en energiecertificaten. Dit laatste kan nogal een belangrijk aandachtspunt zijn bij de aankoop van bepaalde bestaande woningen. Daarbij vallen bepaalde kosten ook nog eens weg, zoals de overdrachtskosten, etc.
Veel makelaars spreken daarnaast terecht over de stijging in waarde. Momenteel is er een enorme vraag naar nieuwbouwwoningen, met name in de Spaanse Costa’s, waarbij de waarde al tijdens de bouwfase met 10 tot 30 procent kan stijgen.
Nadelen van nieuwbouw
Het aanbod wordt steeds groter, maar als koper van een nieuwbouwobject hebt u nog geen concrete woning. Er moet nog eerst gebouwd worden. En zolang u nog geen daadwerkelijke woning heeft en slechts op basis van tekeningen een keuze hebt gemaakt, blijft het hopen dat het project daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Projectontwikkelaars in Spanje werken over het algemeen trager en de kans dat de bouw vertraging oploopt is zeer groot. Er bestaat ook altijd een kans dat het gehele project niet doorgaat, dus laat uzelf vooraf goed informeren door uw makelaar.
Daarbij ogen een nieuwe woning en complex tamelijk kaal. Ondanks de belofte dat er vele faciliteiten toegevoegd worden, kan dit langer op zich wachten.
Voordelen bestaande bouw
Of het nu om een bestaande of een bankbeslag-woning gaat; in de meeste gevallen kan de toekomstige bewoner zich opmaken om dit huis spoedig te betrekken. Bij instapklare woningen is het zelfs vaak dat deze (deels) gemeubileerd opgeleverd wordt. Wanneer het om de aanschaf van een vakantie of tweede woning gaat, kan dit enorm van pas komen. Tevens kan de vorige eigenaar besluiten een deel over te laten nemen. Koopt u een bestaande woning in een residentieel complex, dan krijgt u vaak direct toegang tot de faciliteiten, zoals het zwembad en fitnessruimte. Of allerlei andere zaken die het terrein te bieden heeft. En de tijd tot overgang is uiteraard een stuk korter. Bij bankbeslagwoningen is dit meestal in een mum van tijd geregeld.
Nadelen bestaande bouw
Vanwege de mogelijk verouderde staat van deze woning, bestaat de kans dat onderhoudskosten een stuk hoger liggen. Veel zaken moeten uiteraard veranderd worden naar jouw smaak, zoals de badkamer en keuken. Dit kan nog veel extra geld kosten. Daarbij lijken sommige koopjes ook zo geweldig aantrekkelijk te zijn, vanwege de lage prijs. In veel situaties blijkt dat er alsnog veel verbouwd moet worden. In dergelijke gevallen zou de keuze voor een nieuwbouwwoning in zekere zin voordeliger was geweest.
Nieuwbouw: het beste rendement
Wanneer u van tekening verkoopt, speelt er nog mee dat u uiteraard niet alle kosten hoeft te betalen. Meestal is het zo dat de desbetreffende projectontwikkelaar ongeveer een aanbetaling van ongeveer 30 procent vraagt, vaak ook nog verspreid over enkele termijnen. De overige 70% wordt dan bij oplevering betaald. De bank zorgt in de meeste gevallen voor een specifieke bouwgarantie gedurende de eerste 10 jaar, zodat u ervan uit mag gaan dat de bouw doorgaat, ook al kan er altijd kans op vertraging bestaan. Aangezien veel makelaars zien dat de vraag naar dergelijke projecten zo groot is, mag u ervan uitgaan dat de waarde van uw woning zomaar tot 30% in waarde kan stijgen. Het komt dan ook wel eens voor dat (buitenlandse) investeerders besluiten de ‘papieren’ woning al door te verkopen om zo winst te behalen.
(Onder)verhuurplannen?
Veel investeerders of kopers van een tweede huis in het buitenland spelen direct met het idee om de woning te verhuren in de maanden dat zij zelf niet aanwezig zijn. Dit is vaak toegestaan bij dergelijke residentiële complex, al is gebleken dat de opties voor verhuur bij nieuwbouwcomplexen beter zijn. Informeer altijd naar de mogelijkheden, voordat u tekent.