Een bankrekening openen in Spanje
Als je nu een rekening opent, hoef je er niet over na te denken. Maar stel je eens voor dat je geld opneemt in Spanje voor de invoering van de euro. Neem je geldbuidel maar mee, want stapels geld en briefjes van 10.000 zijn geen uitzondering. Waar je je in Nederland onveilig zou voelen met zulke bedragen op zak, was dit in het oude Spanje geen probleem. Waarom zou je ook? Van een duizendje had je namelijk nog geen taxi kunnen nemen. Het heeft namelijk een omgerekende waarde van ongeveer zes euro.
Gelukkig is Spanje al vanaf het begin lid van de eurozone. Dit maakt het makkelijker om in Spanje vooruit te kunnen. Helemaal als je erover nadenkt om hier te gaan settelen. Een Spaanse bankrekening zal dan zeker geen overbodige luxe zijn, en in sommige gevallen zelfs een verplichting. Salaris ontvangen of een huis kopen zal zonder Spaanse bankrekening niet gaan.
Vereiste documenten
In Spanje is het mogelijk om als inwoner of als niet-inwoner een rekening te openen. Tijdens de eerste maanden van je verblijf zal je nog niet als inwoner erkend worden, maar na drie maanden ben je officieel inwoner van Spanje. Voor inwoners is er de mogelijkheid ook een creditcard aan te vragen en laat de bank je rood staan. Mocht je dit niet nodig hebben, dan ben je als niet-inwoner dus zonder moeite eigenaar van een Spaanse bankrekening. De reden dat Spanje onderscheidt maakt tussen inwoners en niet-inwoners heeft te maken met de belastingwetgeving. Als inwoner betaal je namelijk belasting aan de Spaanse staat, en als niet-inwoner juist aan bijvoorbeeld de Nederlandse overheid.
De minimale leeftijd om een bankrekening aan te vragen is 18 jaar. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is je legitimatie, een woonadres, een bewijs van je werksituatie en een certificado de no residencia; een certificaat dat bewijst dat je niet in Spanje woont. Dit kan aangevraagd worden bij de lokale politie. Inwoners van Spanje hebben dit certificaat niet nodig, maar zij hebben een número de identification de extranjeros nodig, oftewel een NIE-nummer. Dit is de Spaanse variant van het BSN-nummer en is verplicht voor veel officiële handelingen, zoals een verzekering afsluiten of een rijbewijs aanvragen.
Verschillende soorten bankrekeningen
Het is normaal dat Spanjaarden verschillende soorten bankrekeningen hebben. Bijvoorbeeld de cuenta nómina (betaalrekening salaris) waar alleen het salaris op wordt gestort. En de cuenta ahorras (spaarrekening) om te sparen. De cuenta corriente wordt gebruikt als transactierekening. Dit is de meest simpele rekening en wordt gebruikt voor de dagelijkse uitgaven. Bij dit debetaccount hoort ook een debetkaart, een tarjeta de débito. De rekening heeft een andere naam per bank, dus hou daar rekening mee als je deze rekeningen vergelijkt.
Veel Spanjaarden zijn ook in het bezit van een creditrekening waar een tarjeta de crédito, een creditcard, bij hoort. Een creditcard wordt in Spanje en Nederland op dezelfde manier gebruikt, uitgaven worden namelijk maandelijks van het krediet afgeschreven en worden daarna via de rekening terugbetaald. Echter, een Nederlandse pinpas is niet te vergelijken met een Spaanse debetkaart. In Nederland is de pinpas direct aan de betaalrekening gelinkt. Elke uitgave wordt meteen afgeschreven. In Spanje is de kaart gelinkt aan de transactierekening, maar het geld wat hierop staat moet eerst worden overgemaakt vanaf een andere rekening. Hierdoor staat er dus een zelfgekozen budget op de kaart en worden vaste lasten en automatische incasso’s afgeschreven van andere rekeningen.
De bijbehorende debetkaart werkt als het ware als een Nederlandse prepaid creditcard. De betalingen worden dus meteen afgeschreven in plaats van achteraf, maar de kaart werkt hetzelfde als een creditcard. Van Spaanse debetkaarten kun je dus niet altijd optimaal gebruik maken in Nederland.
Kosten openen bankrekening
De kosten voor het openen van een bankrekening in Spanje liggen wat uit elkaar per bank. Wanneer gekeken wordt naar het openen van een basisbetaalrekening, dan kan dit vaak gratis bij de grote banken (BBVA, CaixaBank, Bankia). Zij verlangen een financiële activiteit waarbij meer dan 600 euro per jaar uitgegeven moet worden, anders wordt er alsnog een bedrag in rekening gebracht. Veel gebruikers zullen dit bedrag maandelijks uitgeven, dus voor het gemak worden deze rekeningen als gratis gezien.
Het gebruik van een creditcard is bij veel banken ook gratis. Als bankgebruikers al een lopende rekening hebben, kunnen zij gratis gebruik maken van een creditcard. Bij andere banken kan dit oplopen tot 43 euro per jaar of worden er pas kosten (34 euro) in kaart gebracht als de jaarlijkse financiële activiteit onder de 5000 euro ligt. Zolang er financiële activiteit is en er salaris binnenkomt, zijn Spaanse banken dus goedkoper dan de Nederlandse. Dit wordt wel goed in de gaten gehouden. Zodra er geen salaris meer binnenkomt, staat hier een hoge boete op.
Verschillen in betalen tussen Spanje en Nederland
- Het betaalgedrag in Spanje ligt iets anders dan in Nederland. Hoewel pinnen in Spanje erg populair is en steeds meer geaccepteerd, is het systeem nog niet zo ontwikkeld als in Nederland. Een brood pinnen bij de bakker, wat in Nederland normaal is geworden, gebeurt niet in Spanje. Zeker buiten de grote steden kan het handig zijn contant geld op zak te hebben.
- Geld opnemen bij de concurrent kost in Spanje geld. Dit kan oplopen tot enkele euro’s per transactie, dus let hier goed op.
- Ondanks dat Spanje de afgelopen jaren erg gemoderniseerd is op het gebied van betalingen, kennen ze daar een betaalmiddel waar menig Nederlander niet bekend mee is. Cheques kunnen gebruikt worden voor het betalen en ontvangen van geldbedragen. Het wordt een steeds minder populair betaalmiddel, maar zeker de oudere generatie maakt nog gebruik van betalingen met een chequeboekje.
- Internetbankieren is in Spanje bijna net zo populair als in Nederland. Desktopbankieren bestaat echter niet, dus banken maken gebruik van een app via de smartphone. Voor deze registratie heb je als nieuwe gebruiker bij sommige banken een Spaans telefoonnummer nodig.
- Hoe goed het Engels van Nederlandse bankmedewerkers is, zo slecht is het Engels van de Spanjaarden. Hou er dus rekening mee dat het land op taaltechnisch gebied wat minder ontwikkeld is, zowel bij het aanvragen van de rekening als de verdere communicatie hiervan.