De lekkerste gerechten van de Costa del Sol
Costa del Sol, de Middellandse Zee kust in de Spaanse provincie Andalusië, is niet alleen een populaire bestemming voor toeristen en voor fijnproevers. De keuken heeft een rijkdom aan heerlijke en traditionele gerechten die uw smaakpapillen zeker zullen prikkelen. De keuken van de Costa del Sol is divers en smaakvol, variërend van de mediterrane keuken aan de kust tot producten en gerechten uit steden in het binnenland. Hier zijn enkele must-try gerechten aan de Costa del Sol:
Gazpacho
Gazpacho, de traditionele koude Spaanse soep die aan de Costa del Sol een van de favoriete zomergerechten is. In het warme en zonnige weer van de Costa de Sol waarderen Andalusiërs deze koude soep zeer. Hij wordt gemaakt met een mengsel van tomaten, knoflook, paprika’s, komkommers en olijfolie. De soep wordt meestal gekoeld geserveerd met een garnering van in blokjes gesneden tomaten en komkommers. Dit niet te versmaden gerecht is erg populair aan de Costa del Sol, het heeft zelfs zijn eigen festival!
Jamón ibérico
Iberische ham is niet alleen populair aan de Costa del Sol, maar ook in heel Portugal. Jamon Iberico is een in Spanje en Portugal geproduceerde gerookte varkenspoot die meer vet bevat dan andere Spaanse hammen zoals jamón serrano. Het wordt meestal geserveerd als voorgerecht en is het lekkerst met een glas wijn. Het is één van de meest populaire gerechten aan de Costa del Sol die je echt moet proeven en overal in Costa del Sol vinden. Er zijn veel gespecialiseerde Iberische ham bars in de hele Costa del Sol, maar als we er eentje moeten noemen kiezen wij voor La Casa del Jamón in Marbella, een echte aanrader.
Ajoblanco
Ajoblanco (of ajo blanco), letterlijk vertaald witte knoflook, is een populaire Spaanse koude soep uit Málaga en Andalusië. Brood, geplette amandelen, knoflook, water, olijfolie, zout en azijn zijn de hoofdingrediënten van dit niet te versmaden gerecht uit de Costa del Sol. Het wordt meestal geserveerd met druiven of schijfjes meloen. Net als andere gerechten is ook dit heerlijke voorgerecht erg populair en gewaardeerd onder Andalusiërs. Op 2 september vieren ze in de stad Almáchar, Málaga, de Día de Ajoblanco.
Gerechten met verse vis en zeevruchten
De ligging aan de azuurblauwe Middellandse Zee zorgt ervoor dat een groot deel van de gerechten van de keuken van de Costa del Sol bestaat uit vis en zeevruchten. Visrestaurants domineren dan ook aan de Costa del Sol. Espetos de sardinas (gegrilde sardines of sardine spiesjes), visstoofpot en Pescaito frito (gefrituurde vis) zijn slechts enkele van de meest populaire visgerechten aan de Costa del Sol. Je kan niet weggaan zonder dat je espetos de sardinas heb geproefd, bij ieder strand komt de geur deze lekkernijen je tegemoet vanuit de barbecue bootjes naast de ‘chiringuitos’ (openlucht restaurantjes op het strand). Vertrek niet voordat je ze hebt geproefd.
Gambas al Pil-Pil
Gamba’s geserveerd met een pittige saus zijn wat de inwoners van de Costa del Sol kennen en liefhebben als gambas al pil-pil. De geschiedenis van Gambas al pil-pil is een beetje onduidelijk, maar het komt oorspronkelijk uit Baskenland, Andalusië of Galicië. Het gerecht bestaat al eeuwen en is tegenwoordig nog net zo populair als toen. ‘Pil pil’ is de benaming van een pittige saus uit de Spaanse keuken gemaakt van knoflook en Spaanse peper in hete olijfolie. Deze combinatie van de saus en de gamba’s is is een feest voor je smaakpapillen, dus een echte must-try.
——–
Meer lezen over de prachtige Costa del Sol en over het kopen van een woning in Spanje? Bekijk dan zeker onze andere blogs!