Buitenlanders kopen massaal onroerend goed op in Spanje
Buitenlanders kopen onroerend goed op in Spanje als nooit tevoren. Dat meldt de grootste kant van Spanje, El País. Met name de Britten zorgen voor de grote hoeveelheid aankopen in de eerste helft van 2018, gevolgd door de Fransen en de Duitsers.
Recordcijfers
Er worden recordcijfers in Spanje genoteerd als het om buitenlandse huizenaankopen gaat, die de jaren van de vastgoedzeepbel hebben overtroffen. In het eerste half jaar van 2018 werden er 53.359 aankopen door niet-Spanjaarden afgesloten. Dit blijkt uit notarisgegevens die recent zijn vrijgegeven. Dit is het hoogste cijfer sinds de eerste helft van 2007, toen er ongeveer 33.000 verkopen werden geregistreerd.
De verkoop kelderde tijdens de daaropvolgende economische crisis en de vastgoedmarkt vertoonde pas in 2014 tekenen van herstel. Sindsdien heeft echter bijna elke jaargang een groei met dubbele cijfers plaatsgevonden.
Prijzen onroerend goed
De gemiddelde prijs die buitenlanders per vierkante meter betalen komt uit op € 1.687. Dit is een lichte daling ten opzichte van het voorgaande half jaar (€ 1.716). Echter, de gemiddelde huizenprijzen zijn jaar op jaar met 0,9% gegroeid.
Nationaliteiten
Wat ongewijzigd blijft, is de nationaliteit van de buitenlandse koper. De Britten blijven het voortouw nemen met 7.613 transacties, een stijging van 8,8% ten opzichte van de eerste helft van 2017. Ze worden op ruime afstand gevolgd door Franse staatsburgers, die 4.211 eigendommen hebben verworven (een daling van 4,6%). Hierna volgen de Duitsers, die 4.138 huizen kochten (een daling met 2,1%).
De vierde en vijfde plaats gaan naar Roemenen (3.872 aankopen) en Marokkanen (3.662). Deze laatste zijn de grootste niet-EU-kopers van Spaans onroerend goed. De nationaliteiten met de grootste groei op jaarbasis zijn Marokko (28,8%), Ierland (24,7%) en Denemarken (18,2%). Geen Nederland of België dus, maar de cijfers van El País zijn gebaseerd op de totale onroerend goed-markt. Zo is bekend dat Nederlanders zich veelal richten op gebieden als de Costa del Sol.
Spaanse concurrentie
In september vermeldden we de concurrentie op de woningmarkt nu ook van de Spanjaarden zelf komt. Buitenlandse investeerders zullen mogelijk niet alleen een hoger bod moeten indienen. De kans dat ze afgetroefd worden door Spanjaarden zelf, is groter geworden.
Favoriete locatie: Valencia
Wat de favoriete bestemmingen betreft, de regio Valencia blijkt het meest populair. Bijna één op de drie thuisverkopen (15.613) vond daar plaats en de regio noteerde de hoogste groei op jaarbasis van 16,7%. De tweede plaats op de lijst is Andalusië (Costa del Sol) met 9.737 verkopen en een groei van 8.2%, gevolgd door Catalonië met 7.570 transacties, een daling met 5,3% ten opzichte van de eerste helft van 2017. De vijfde topbestemming is Madrid, waar buitenlanders 4.911 bezittingen hebben gekocht, een stijging met 5,4%.