Een huis kopen in Spanje: met welke bijkomende kosten dien je rekening te houden?
Voordat je een huis in Spanje kunt kopen, is het belangrijk dat je weet in welke regio je onroerend goed wilt kopen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe hoog de gemiddelde huizenprijzen in de betreffende plaats zijn. Nadat je een woning gekocht hebt, heb je naast standaardkosten als elektriciteit, gas en internet, ook enkele andere verplichtingen. Hieronder volgt een overzicht van bijkomende kosten op het gebied van onderhoud.
Belastingen en heffingen voor vastgoed
- IRNR-inkomstenbelasting voor niet-ingezetenen, oftewel Impuesto sobre la Renta de No Residentes. Een jaarlijkse belasting die enkel van toepassing is voor mensen die onroerend goed bezitten in Spanje, maar die geen officiële inwoner van het land zijn. De belasting wordt berekend op basis van de waarde van je woning. Het wordt uitgewerkt tegen 24,75% van een bepaald percentage van de kadastrale waarde. De exacte kadastrale waarde van je huis vind je bij het kadaster;
- IRPF-inkomstenbelasting voor ingezetenen, oftewel Impuesto sobre la Renta de Personas Físicas. Bovengenoemde IRNR is niet van toepassing als je inwoner van Spanje bent. Wanneer je officieel inwoner bent, moet je de IRPF betalen. Op basis van je jaarinkomen dien je dan jaarlijks je belastingaangifte in te dienen;
- IBI-belasting op onroerend goed, oftewel Impuesto Sobre Bienes Inmuebles. Iedereen met een woning in Spanje, geregistreerd als inwoner van Spanje of niet, moet deze onroerendgoedbelasting betalen. De hoogte van deze belasting wordt bepaald op basis van de regionale kadastrale waarde. Dit is een percentage van de grondwaarde, welke normaal onder de marktwaarde ligt.
Overige kosten
- Gemeenschapskosten, oftewel comunidad. Deze dien je te betalen voor het onderhoud van gedeelde gemeenschappelijke ruimtes, welke door jou en je buren gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan onder andere zwembaden, tennisbanen, groene ruimten, trappenhuizen en algemene schoonmaakkosten. Het kosten worden jaarlijks bepaald door de vereniging van eigenaren en is gelijk verdeeld tussen alle mensen die daar wonen;
- Andere gemeenschappelijke kosten. Naast bovengenoemde gemeenschapskosten, zijn er andere diensten die worden gedekt door de lokale overheid en niet door het gebouw of landgoed waar je woont. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afvalinzameling. Je betaalt dus een soort gemeentebelasting voor de gemeente. De kosten hiervan variëren en zijn afhankelijk van de provincie waar je woont;
- Woningverzekering. Zoals bij elk ander onroerend goed, is het altijd goed om een inboedelverzekering te hebben;
- Property manager. Je kunt ervoor kiezen om iemand in te huren om het papierwerk voor je in te vullen en al je betalingen te regelen.
Kijk hier voor meer informatie.
Financieren en aflossen
Bij het kopen van een huis in Spanje, is het goed om stil te staan bij de diverse aspecten waarmee je te maken krijgt. Om een huis te financieren kan je een hypotheek aanvragen bij een Spaanse bank, onroerend goed uit eigen middelen financieren of een tweede hypotheek op je Nederlandse woning afsluiten (enkel mogelijk bij voldoende overwaarde). Meer informatie over financieren in Spanje vind je hier.
Het aflossen van een hypotheek in Spanje gaat op de ene plaats gemakkelijker dan ergens anders. Tinsa deed onderzoek naar de verhouding tussen de gemiddelde hypotheekprijzen en maandlonen in verschillende steden en provincies in Spanje. Kijk hier voor de resultaten van dit onderzoek.
Wanneer je geïnteresseerd bent in het kopen van een huis in Spanje zijn SLG Property en Spanje Bankbeslag betrouwbare aanbieders met scherpe prijzen.