De eeuwige strijd tussen Spanje en Catalonië
De conflictsituatie tussen Catalonië en Spanje lijkt al eeuwig bezig te zijn. Zelfs in Nederland horen we erover in het nieuws en lezen we krantenartikelen over onafhankelijkheid en autonomie. De Catalanen hebben hun eigen geschiedenis, hun eigen taal en hun eigen gewoonten. Een land in een land. Bij een eventuele verhuizing naar Spanje zal je dus midden in deze strijd terechtkomen. Hoe deze in elkaar steekt, lees je daarom hier.
Geschiedenis
Catalonië is al eerder onafhankelijk geweest van Spanje. Het onafhankelijke vorstendom van Catalonië werd gevormd samen met Aragón tussen de 13e en 18e eeuw. De laatste jaren van deze periode rommelde het al flink, maar in 1714 werd Filips V de nieuwe koning van Spanje en kwam Catalonië onder het gezag van de nieuwe koning.
Ook in de Napoleontische tijden zijn de Catalanen twee jaar onafhankelijk geweest. Voordat de regio uiteindelijk weer bij Spanje werd getrokken, was Catalonië zelfs een korte tijd deel van Frankrijk. Doordat de regio al eerder onafhankelijk is geweest, weten de Catalanen dat er potentie is.
Situatie Catalonië
Spanje bestaat uit 19 autonome regio’s, waarvan sommige weer zijn opgedeeld in provincies, waarvan er 52 zijn in Spanje. Sommige autonome regio’s hebben ook een zeer sterke onafhankelijke cultuur en eigen taal (bijvoorbeeld het Baskisch in Baskenland en Galicisch in Galicië). Echter, het gevoel van onafhankelijkheid is in Catalonië vele malen sterker. Zelfs in zo’n mate, dat de inwoners actie willen ondernemen om daad bij woord te voegen.
In oktober 2017 werd een referendum gehouden om te stemmen over de onafhankelijkheid van Catalonië. Echter mag een autonome regio zich niet afsplitsen van Spanje zonder toestemming van de Spaanse overheid. Het referendum werd dus verboden, maar de Catalaanse overheid liet het referendum toch doorgaan. Met 90% van de stemmen voor onafhankelijkheid, liet het volk van zich horen.
Waarom onafhankelijk?
De reden waarom Catalonië onafhankelijk wil worden lijkt toch vooral economisch zijn. Met de sterke industrie, toerisme en veel gevestigde bedrijven, is Catalonië verantwoordelijkheid voor 20% van het bnp van Spanje. Dit is, vooral in verhouding tot andere regio’s, een extreem groot deel. De Catalanen zien dit geld niet direct terug, want dit wordt geïnvesteerd in het welzijn en de ontwikkeling van heel Spanje.
Politiek en media
Media wordt in Spanje per autonome regio geregeld door de regionale regering. Dit betekent dat radio en televisie per regio verschillend is. Niet alle Spanjaarden horen dus hetzelfde nieuws, wat betekent dat propaganda makkelijk verspreid kan worden. De Madrilenen krijgen nieuws voorgeschoteld over hoe de Spaanse economie instort zonder Catalonië, de Catalanen zien berichten over hoe hun economie zou kunnen floreren.
Ook de politiek speelt in op de situatie. Door steun aan de Catalanen te beloven, kan een groot deel van de stemmen binnengehaald worden in Catalonië. Anderzijds wordt daarmee ook het risico genomen dat andere Spaanse regio’s daarmee op de concurrentie gaan stemmen. Met het oog op de komende verkiezingen is het voor de Catalanen dus van groot belang om strategisch te stemmen.
Gevolgen onafhankelijkheid Catalonië
In eerste instantie wordt voornamelijk gedacht aan de economie. Aangezien Catalonië een sterke economie heeft wordt ervan uit gegaan dat het land zich staande kan houden. Aan bijkomende kosten wordt vooralsnog niet gedacht. Er zal een eigen munteenheid moeten komen, een eigen paspoort, leger en belastingdienst. Bovendien valt de zekerheid van de EU weg voor de Catalanen, wat betekent dat handelsverdragen en het vrij verplaatsen van mensen, producten en diensten binnen de EU wegvallen. Dit betekent ook dat bedrijven zich wellicht niet willen wagen aan deze compleet nieuwe economie en politiek van een nieuw land. Veel bedrijven verhuizen nu al uit voorzorg uit Catalonië zodat de zaken door kunnen gaan bij een eventuele onafhankelijkheid.
Wegens economische en politieke redenen zouden de Catalanen baat hebben bij een EU-lidmaatschap. Iedere EU-lidstaat heeft een veto stem als een nieuw land wil toetreden. Gezien de rumoerige geschiedenis kan ervan uitgegaan worden dat Spanje een vetostem tegen Catalonië uitbrengt.