Buitenlanders investeren meer in Spaanse woningen
De vraag naar Spaans onroerend goed blijft enorm stijgen en in het bijzonder geïnteresseerde partijen buiten Spanje slaan steeds meer hun slag. Het laatste rapport van het van het Registro de Propiedad (1) heeft aangetoond dat in het derde kwartaal van 2015 maar liefst 13,52% van alle Spaanse woningen verkocht is aan een buitenlandse investeerder. Bij de meeste inschrijvingen wat betreft eigendomregistraties gaat het om een Europese koper. Dat betekent dat in het 3e kwartaal maar liefst 1 op de 10 woningen in Spanje op naam van een niet-Spanjaard is gekomen.
In totaal zijn er tijdens deze periode maar liefst 12.535 woningen verkocht aan een buitenlandse verkoper, een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar. Met name de Britten zijn slagvaardig als het gaat om een tweede huis in Spanje: met 2895 gekochte huizen in het 3e kwartaal staan zij met stip op de eerste plaats van Spaanse huizenkopers. Frankrijk volgt op plek 2 met ‘slechts’ 1095 aankopen. Ook de Belgen hebben een plekje in de top 5 veroverd, zij staan nu op plek 4. Nederland is inmiddels ook aan de weg aan het timmeren, maar valt nóg net buiten de top 10. Al weten wij van diverse Spaanse makelaars dat ook de interesse bij Nederlanders sterk stijgt en velen de Spaanse markt afstruinen op zoek naar een droomhuis.
Door de crisis heeft de Spaanse huizenmarkt jarenlang in een enorme dip gezeten. Eigenaren raakten failliet en banken namen veel woningen in beslag. Huizen en appartementen werden door deze ineenstorting voor steeds lagere prijzen aangeboden, maar concrete verkopen bleven uit. Met name de Spanjaarden zelf kochten amper een nieuwe woning. Uiteindelijk hield de markt stand doordat niet-Spaanse investeerders profiteerden van de gekelderde prijzen. De overduidelijke stijgende vraag van buitenlandse kopers – gepaard met een lichte stijging van lokale kopers (die minder rap gaat dan het buitenlandse aandeel) – maakt duidelijk dat dit invloed gaat hebben op de huizenprijzen. Deze gaan langzaamaan alleen maar stijgen.
Voor de Spanjaarden betekent dit dat na jaren van economisch verval er eindelijk licht aan het eind van de tunnel is. De onroerend goed-markt heeft eindelijk weer toekomst. En dat is grotendeels te danken aan de actieve rol van buitenlandse investeerders. Voor u alleen maar een goede reden om eens goed het aanbod te gaan bekijken, voordat de huizenprijzen weer in rap tempo omhoog gaan.
- Bron van bovenstaande cijfers is het Spaanse Registro de Propiedad. Het Registro de Propiedad houdt zich met name bezig de registratie van eigenaren van onroerend goed. Er is ook nog een Catastro, dit is te vergelijken met ons kadaster en houdt zich meer bezig met de beschijving van het Spaanse onroerend goed zelf. Een service van het Registro de Propiedad is het Estadística Registral Inmobiliaria (ERI), dit zijn gedetailleerde statistieken wie nieuwe eigenaren zijn tot op gebiedsniveau. Voor investeerders in Spaanse onroerend goed een interessante bron.