Gewoontes van Spanjaarden waar je even aan moet wennen
Wanneer je naar Spanje verhuist, zal je al snel opmerken dat er veel cultuurverschillen zijn met Nederland of België. Dit zal natuurlijk wel even wennen zijn, maar eens je het gewoon bent, zijn ze erg aangenaam. Zo hebben een Spanjaarden een relaxtere levensstijl, met een andere dagplanning. Je kiest dus niet alleen voor een andere woonplaats, maar ook voor een andere levensstijl.
Druiven op oudejaarsavond
Met oudejaarsavond in het vooruitzicht, is het al meteen fijn om op de hoogte zijn van een typisch Spaanse traditie. Op oudejaarsavond trekken Spanjaarden massaal naar de pleintjes om het nieuwe jaar te vieren. Wanneer de klokken om 00u00 luiden, eten de Spanjaarden op elke klokslag een druif. Als je hierin slaagt zal je een prachtig jaar vol geluk tegemoet gaan. Nog een leuk weetje is dat ook het dragen van rood ondergoed op oudejaarsavond wordt gezien als een geluksbrenger door Spanjaarden. Doe dus zeker mee met deze leuke tradities als je een fantastisch jaar wilt hebben!
De Spaanse begroeting
In Nederland en België worden er wel eens drie kussen op de wangen gegeven, maar dit gebeurt alleen als je iemand kent en ook zeker niet altijd. In Spanje is het daarentegen de gewoonte om steeds twee kussen te geven, een op de linkse wang en een rechts. Echter doen mannen dit minder vaak, zij geven meestal gewoon een hand. Als ze elkaar goed kennen, bijvoorbeeld twee broers, worden er wel nog vaak twee kussen gegeven.
Parkeren en verkeersregels met een korrel zout
Het is in Spanje veelvoorkomend dat auto’s met hun knipperlicht op de straathoek, zebrapaden, busparkeerplaatsen of zelfs op gehandicaptenparkeerplaatsen geparkeerd staan. Met andere weggebruikers of het verhinderen van het verkeer houden ze dan weinig rekening. Het is zeker geen uitzondering dat er meerdere auto’s staan te wachten wanneer er weer eens iemand dubbel geparkeerd staat. Ook de verkeersregels worden vaak niet zo goed opgevolgd: afslaan zonder knipperlichten, continu de rem indrukken of fietsen zonder licht is volkomen normaal in Spanje.
De fameuze siësta
Ondanks dat er veel Spanjaarden niet meer willen meedoen aan de siësta’s, is het nog steeds veel voorkomend in Spanje. Meestal start de siësta rond 14u30 en eindigt deze rond 16u30, en dan staat het leven even volledig stil. De winkels doen hun deuren toe, alsook de kantoren, gemeentehuizen en musea. Vaak kan je ook uren gratis parkeren op straat. Het zijn wel gouden uren van de horeca, want veel Spanjaarden en toeristen gebruiken deze tijd voor een uitgebreide lunch. Vaak wordt deze tijd ook gebruikt voor een middagdutje.
Als je jou als buitenlander niet aan deze gewoontes houdt is het wel erg vervelend dat de winkels in de namiddag toe zijn. Maar bij warme temperaturen is het makkelijk om je hieraan te passen en word je deze relaxte levensstijl al snel gewoon. Er is de laatste jaren wel een trend in de grotere steden, waar de siësta steeds minder wordt gehouden.
Etenstijd
In België en Nederland valt het ontbijt gewoonlijk rond 8u00, het middagmaal rond 12u00 en ‘s avonds eten we meestal rond 18u00. In Spanje wordt er daarentegen pas middag gegeten rond 14u00 en schuift het avondmaal op naar 21u00. Loop dus niet om 18u00 een Spaans restaurant binnen, want dan is de keuken vaak nog niet eens geopend. Dineren kan vaak wel tot 1 uur ‘s nachts! Dit is natuurlijk een hele aanpassing, maar er zijn ook leuke voordelen aan verbonden. Aangezien het al later op de dag is, drinken Spanjaarden vaak al rode wijn of een biertje bij het middageten, het wordt in restaurants zelfs sterk aangemoedigd.
Deze verschillen zijn ook makkelijk te verklaren, want in Spanje zou de tijd eigenlijk een beetje anders moeten staan. Spanje zou hetzelfde tijdstip moeten hebben als Portugal en de Canarisch Eilanden (een uur teruggedraaid), maar door Franco tijdens de tweede Wereldoorlog is dit nooit aangepast.
Een plaatje vinden voor een heerlijke maaltijd in Spanje is zeker niet moeilijk. In de straten liggen tal van bars en restaurants die een Menú del Dia (dagmenu) aanbieden. Dit bestaat gewoonlijk uit een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en een drankje. Bovendien wordt er altijd brood gegeven, want in Spanje wordt er zelden een maaltijd zonder wit, krokant brood gegeten.
Tot in de vroege uurtjes
Terwijl Amerikanen snel en veel drinken met ettelijke shotjes, biertjes, etc. zijn de Spanjaarden eerder rustige drinkers: zij lopen een marathon en geen sprint. Buitenlanders zijn het gewoon om naar huis te gaan wanneer de bars om 2 uur dichtgaan, maar dan gaan Spanjaarden nog verder naar de clubs die tot de ochtend openblijven.
Het is niet enkel bij het uitgaan dat Spanjaarden langer wakker blijven, maar eigenlijk altijd. Doordat het eten later valt, is ook de planning van de tv hieraan aangepast. Zo begint het journaal pas omstreeks 21u00, waarna een programma volgt en nog een film die eindigt rond 2 uur ‘s nachts.
Niet enkel volwassenen, maar ook kinderen kruipen later in hun bed. Het is niet abnormaal om nog kinderen op straat te zien spelen tussen 23u00 en 01u00, zelfs op schooldagen. Toch staat men de volgende dag weer op tijd op om weer aan de nieuwe dag te beginnen.
Geen thuisfeesten
Bij ons is het volkomen normaal om vrienden thuis te ontvangen voor een gezellig feestje, maar dit is in Spanje niet zo. Het is zelfs een beetje taboe, want dit wordt gezien als het financieel zwaar hebben. De gewoonte is om altijd naar een bar of restaurant gaan of af te spreken op straat of op een pleintje. Toch is op openbare plaatsen drinken illegaal in Spanje, maar er zal niet snel ingegrepen worden door de politie.
Heel wat verschillen in gewoontes dus, maar Spanje is zeker en vast een top plaats om te wonen met vriendelijke inwoners en heerlijke temperaturen!
–
Wil je graag meer lezen over gewoontes in Spanje en het kopen van vastgoed in Spanje? Neem dan zeker een kijkje naar onze andere blogs!