Verwachtingen Spaanse vastgoedmarkt
Het is moeilijk te voorspellen hoe de Spaanse vastgoedmarkt gaat reageren op de crisis rondom het Coronavirus. Wie weet wat er daarna gaat gebeuren met de huidige markt. Positief gezien, zitten veel mensen nu elke dag in zelfisolatie, met niet veel anders te doen dan dromen over hun toekomstplannen in de zon. Terwijl de feitelijke vragen en bezichtigingen van onroerend goed tijdelijk onderbroken zijn, zullen veel mensen nu dagelijks online op jacht gaan naar een tweede woning en de vele verschillende eigenschappen vergelijken die beschikbaar zijn in de zoektocht naar hun (tweede) droomhuis.
Vóór het Coronavirus: een matige Spaanse huizenprijs inflatie
Voor de uitbraak van het Coronavirus in Spanje, voorspelde Internationaal ratingbureau S&P dat de huizenprijzen in Spanje dit jaar blijven stijgen. Zonder te kijken naar de mogelijke negatieve effecten van het Coronavirus op de Spaanse economie en huizenmarkt, voorspelde S&P een gemiddelde stijging van de huizenprijzen met maximaal 4,2%, die verder terugloopt tot 3,6% in 2021. In 2019 bedroeg de stijging 4,5%. De grote vraag in belangrijke markten, heeft ervoor gezorgd dat de huizenprijzen opgedreven werden. Hierdoor zijn ze buiten het bereik van een toenemend aantal kopers gekomen, wat uiteindelijk de prijzen onder druk zet.
Tijdens de publicatie van het rapport, waren de analisten van S&P redelijk optimistisch over de Spaanse economie, waarvan de huizenmarkt sterk afhankelijk is. Ze voorspellen een stijgende consumptie, werkgelegenheid en inkomens van 1,7% (vorig jaar 2%). Ook wordt verwacht dat de lage rente dit jaar, de vraag naar woningen zal ondersteunen.
Echter, het S&P rapport is geschreven voordat het Coronavirus pandemie tot de huidige proporties groeide, wat alle eerdere prognoses kan laten mislukken. In Spanje verandert de situatie snel, en afhankelijk van hoe de situatie van het Coronavirus zich in Spanje ontwikkelt, kunnen de S&P prognoses te optimistisch blijken. (Bron)
De Spaanse vastgoedmarkt per regio
Voordat het Coronavirus Spanje harder trof dan bijna elk ander land in Europa, was de Spaanse vastgoedmarkt al kwetsbaar met een zwakke vraag. Eerder schreven we al over de mogelijke gevolgen van het Coronavirus voor de Spaanse huizenmarkt.
Onderstaande grafiek geeft een beeld van de verkoopcijfers in geselecteerde regio’s, in januari 2020, die interessant zijn voor buitenlandse investeerders. Namelijk de provincies en regio’s aan de kust plus Madrid en de eilanden. Te zien is dat met name de Canarische Eilanden een omzetstijging kenden, na vele maanden van achteruitgang. Maar ook Almeria en Murcia genoten een sterke omzetgroei. Echter waren de resultaten voor de meeste regio’s negatief, met name Barcelona en Alicante hadden te maken met een daling van 11%. (Bron)
De pandemie van het Coronavirus heeft alles op zijn kop gezet, hierdoor maakt het niet veel meer uit wat er in januari gebeurd is. Alle voorgaande trends zullen de komende maanden enorm verstoord worden. De Spaanse huizenmarkt was al kwetsbaar, en zal meer risico lopen op een inzinking door de gevolgen van het Coronavirus.
Woningdeals aan de Costa del Sol
Het huidige woningaanbod bestaat momenteel uit luxueuze strandwoningen, moderne appartementen in een groeiende woonwijk en eigentijdse woningen dicht bij het strand en het luxueuze 5-sterren hotel Guadalpin Banus. Bekijk ook eens onze beste woningdeals aan de Costa del Sol in populaire kustgebieden als Benalmádena, Fuengirola, Mijas Costa, Estepona en Marbella.
De uitbraak van het Coronavirus heeft voor iedereen ongekend grote gevolgen. Heel Spanje zit momenteel op slot. Onze collega’s van SLG Property zijn ondanks het Coronavirus, wel gewoon bereikbaar om al uw vragen te beantwoorden, selecties te maken en om informatie toe te zenden. Neem hiervoor contact met ons op.